Żurawina ma wiele potwierdzonych naukowo leczniczych właściwości:
- Zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje infekcje dróg moczowych, a przy tym osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Owoc pomaga także osobom, które mają problemy z częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca,
- Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza – bakterie nie przyczepiają się do tkanek. Naukowcy planują dodawanie wyciągu z żurawin do past do zębów,
- Zmniejsza ryzyko zawału; sok żurawinowy działa podobnie jak czerwone wino: już picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych,
- Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, które są ich przyczyną,
- Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.
Żurawina ma wiele potwierdzonych naukowo leczniczych właściwości:
OdpowiedzUsuń- Zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje infekcje dróg moczowych, a przy tym osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Owoc pomaga także osobom, które mają problemy z częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca,
- Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza – bakterie nie przyczepiają się do tkanek. Naukowcy planują dodawanie wyciągu z żurawin do past do zębów,
- Zmniejsza ryzyko zawału; sok żurawinowy działa podobnie jak czerwone wino: już picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych,
- Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, które są ich przyczyną,
- Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.